Wat eten we bij Merlot?

Het kiezen van de ‘juiste’ wijn bij het gerecht dat je klaar gaat maken is altijd weer een uitdaging. Er zijn de bekende combinaties van asperges en Pinot Blanc, zuurkool en Riesling en kreeft met champagne. Maar nu heb je een heerlijke fles Merlot op de kop getikt waar je wat lekkers bij wilt maken. En zoek je dus het ‘juiste’ gerecht bij de wijn. Wat eten we bij Merlot?

Hoe smaakt Merlot?

De populaire druivensoort Merlot komt oorspronkelijk uit de Bordeaux-streek in Frankrijk, maar wordt ondertussen wereldwijd verbouwd. Dit blauwe, traditionele druivenras wordt gebruikt om een zachte, ongecompliceerde rode wijn te maken. De wijn bevat weinig tannines, die een wrange smaak in je mond kunnen geven. Perfect voor de beginnende rode wijndrinker dus, maar ook vele ervaren rode wijnliefhebbers kunnen de Merlot waarderen. De wijn rijpt meestal in eikenhouten vaten. Dit laat zijn sporen na in de smaak. Noten van ceder, tabak, vanille, mokka en kruidnagel kun je aantreffen in een Merlot, naast fruitige smaken als bes, donkere kers en framboos. Oudere Merlots kunnen een enigszins ‘aardse’ smaak hebben. Komt jouw Merlot uit een streek met een koel klimaat, dan heb je kans dat hij wat frisser smaakt. Terwijl een Merlot uit een warmere streek wat romiger en zwoeler is. De ene Merlot is de andere dus niet, maar over het algemeen geldt dat dit een ongecompliceerde wijn is die bij veel mensen in de smaak zal vallen.

wat eet je bij merlot

Welke gerechten passen er bij Merlot?

Wat smaakt lekker bij deze rode wijn?

Een Merlot is eigenlijk altijd lekker om te drinken. Serveer hem eens bij een kaasplankje met zachte, romige kazen, zoals camembert en kernhem. En deze wijn is ook uitstekend te combineren met rood vlees, zoals wild, geroosterd vlees of een stoofschotel van rundvlees. De vegetariërs onder ons kunnen Merlot bijvoorbeeld drinken bij een pastagerecht met een tomatensaus met gegrilde groenten.