Hoe een chafing dish werkt

Vrijwel iedereen heeft wel eens een chafing dish (ook wel komfoor genoemd) gezien, wellicht zonder dat je het wist. Met de vaak grijze chafing dishes kan op perfecte wijze voedsel warm gehouden worden. Daarom is een komfoor een must voor elke professionele cateraar die zo voorkomt dat de gasten koude gerechten voorgeschoteld krijgen. Let op; een chafing dish is om eten warm te houden, niet dus om eten te bereiden of op te warmen. Naar gelang de uitvoering van de chafing dish die je hebt, werk je met een brandpasta of met een thermostaat.

Chafing dish ontbreekt zelden op feesten en partijen

Het is een van de eerste producten die de cateraar koopt; een chafing dish. Bij feesten en partijen met een buffet ontbreekt dit product vrijwel nooit. Met een komfoor kun je op simpele wijze warme gerechten serveren en presenteren in de wetenschap dat de gerechten ook warm blijven. Onder de pan van de komfoor zit een waterbak. Die wordt vaak warm gehouden door een vlam. Die vlam realiseer je door te werken met brandpasta, mits je uiteraard een elektrische uitvoering hebt. Let wel op dat de waterbak steeds gevuld is en de voedselbak nog net niet drijft. Bij voorkeur maak je hierbij gebruik van warm water.

Onverstandig een komfoor met brandende pasta te vervoeren

Onder de waterbak kun je blikjes brandpasta kwijt. Je steekt de pasta aan en laat het water vervolgens maximaal een half uur opwarmen. Dat doe je overigens met een afgesloten deksel op de chafing dish. Pas daarna kun je de voedselpan plaatsen en weet je zeker dat de gerechten die je serveert ook daadwerkelijk warm blijven. Tip; het is buitengewoon onverstandig om het product te vervoeren, dit vanwege de brandende pasta vooral.

chafing dish

chafing dish kopen

Plaats steeds het deksel terug op de chafing dish

De kans bestaat dat als je op deze manier werkt, gerechten uit gaan drogen. Daarom is het belangrijk om steeds opnieuw het deksel op de komfoor te plaatsen. Doe je dat niet, dan dreigt inderdaad uitdroging van de etenswaar. Wat je zeker ook moet doen is regelmatig het waterniveau controleren. Je moet immers zien te voorkomen dat je eten droog kookt. Zoals gesteld is de komfoor alleen geschikt om al warme gerechten warm te houden. Voor het opwarmen van gerechten of het bereiden van gerechten is de komfoor niet geschikt.

Lang genieten van warme gerechten

Nog steeds wordt vaak gewerkt met een chafing dish in combinatie met brandpasta. Dit is ofwel een dunne vloeistof ofwel een wat dikkere gel. Deze brandpasta kun je in verschillende varianten krijgen overigens. Tegenwoordig zijn er ook elektrische chafing dishes beschikbaar. Je maakt dan geen gebruik van brandende pasta maar werkt dan gewoon met een thermostaat. De werking is verder hetzelfde. Met de thermostaat stel je gemakkelijk de gewenste temperatuur in en is er van brandgevaar veel minder sprake. Dan ook is het vervoeren van een komfoor wel een optie. Hoe dan ook; met een chafing dish houd jij de gerechten heerlijk warm en kunnen gasten lang genieten van al het lekkers dat je bereid hebt.

Ben je met jouw horecazaak op zoek naar een chafing dish? Kijk op Horecarama.nl!