Koffiebonen zijn geen bonen?

Wist je dat koffiebonen eigenlijk helemaal geen bonen zijn? Raar misschien aangezien de het woord ‘koffiebonen’ eigenlijk een hele andere associatie oproept. Technisch gezien klopt het dus niet want we gebruiken de zaden van de vrucht van een koffieplant om lekker kopje koffie te zetten. Deze plant komt van oorsprong uit de tropische regenwouden maar inmiddels komen ze uit verschillende landen. Zolang het klimaat tropisch is, gedijt de koffieplant er prima. De koffieplant zelf is een grappig plantje met glanzende groene bladeren en heeft niet veel ruimte om zich heen nodig om te groeien. In de lente zal de plant bloemen ontwikkelen die vervolgens bessen worden. Na verloop van tijd veranderden deze in een soort peulen. In elke peul zitten twee zaden die je uiteindelijk gebruikt om koffie te zetten. Deze bepalen de smaak van je koffie. Daarover hieronder meer!

Soorten koffiebonen en de smaak van je koffie

Al je een paar koffiebonen zou moeten aanwijzen als de beste koffiebonen kom je al gauw bij de soorten arabica en robusta uit. Deze zijn ook het bekendste over de hele wereld. Zo hebben de arabica koffiebonen meer dan 50% van het marktaandeel in handen. De robusta koffie neemt zo ongeveer een vijfde van de gehele wereldproductie  voor haar rekening. Het verschil in smaak zit vooral in het feit in welk klimaat de koffieplant staat en ook de hoogte waarop ze staan speelt een belangrijke rol. Qua smaakverschil tussen arabica en robusta kun je vooral onderscheid maken in een milde smaak van de arabica bonen en een iets scherpere smaak van de robusta bonen.

soorten koffiebonen

Koffiebonen zijn eigenlijk helemaal geen bonen

Het verschil tussen arabica bonen en robusta bonen

De mildere arabica bonen staan op grote hoogte van soms wel 1000 tot 2000 meter. Het is hierdoor wel lastiger om de bonen te oogsten en dat kost dus veel werk. Dit zie je ook terugkomen in de prijs omdat ze iets duurder zijn dan de robusta bonen. Deze laatste variant groeit in lagere gebieden. Doordat ze laag groeien heb je ook minder kans op ziektes en het telen gaat als vanzelfsprekend een stuk gemakkelijker. Hierdoor valt de prijs van deze bonen ook iets goedkoper uit. Er is dus niet één algemeen advies te geven over welke boon je zou moeten kiezen. Dit hangt heel erg van jouw eigen smaak af. Bestel bijvoorbeeld eens een koffiebonen proefpakket om te ontdekken welke boon jouw favoriet is.

KoffieTheePlaza | Koffie voor thuis en op het werk.

Koffiebonen en koffieautomaat

Een ander punt om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste koffiebonen is of je jouw koffieautomaat regelmatig wilt schoonmaken. De eerder genoemde robusta bonen kunnen er namelijk voor zorgen dat er een vettig laagje ontstaat. Daarom moet je hem iets vaker reinigen dan bij andere bonensoorten. Toch is het sowieso belangrijk om je koffieautomaat regelmatig schoon te maken. Hierdoor verleng je de levensduur en kun je genieten van een kopje koffie van hoge kwaliteit.