De nieuwe culinaire innovatie: het rookpistool

Houd je ook zo erg van gerechten met een lekkere rooksmaak? Vroeger moest je daarvoor allerlei dure en grote apparaten aanschaffen zoals een rookoven. Gelukkig is dat verleden tijd en kan je net zoals een chef-kok in een sterrenkeuken tegenwoordig als hobbykok makkelijk een rookpistool aanschaffen. Voor je het weet tover je je huisgemaakte gerechten om tot een culinaire smaakbeleving met een heerlijke rooksmaak. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een klein apparaatje dat eenvoudig in gebruik is; het rookpistool.

Hoe gebruik je een rookpistool?

Een smoking gun is super makkelijk in gebruik. Een smoking gun is een klein apparaat waaraan een slang is bevestigd waaruit de rook komt. Het gebruik is eenvoudig. Je stopt wat houtmot in de bovenkant, steekt het aan en vervolgens laat je het gerecht roken. Je houdt de smoking gun ingedrukt, hierdoor blijft de ventilator draaien. Deze zorgt ervoor dat het blijft branden. Over het algemeen heb je genoeg aan 1 gram houtmot en hoef je niet bij te vullen. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kies je voor een lichte rooksmaak en gebruik je het rookpistool 1 minuut. Wil je een medium rooksmaak dan duurt het tussen de 1 en 3 minuten. Als je liever een zware rooksmaak wilt dan gebruik je het pistool voor 3 tot 10 minuten.

Culinair gerecht

Rookpistool gebruiken voor heerlijk culinair gerecht.

Kiezen voor warm of koud roken

Als je warm wilt roken dan gaart op dat moment het gerecht ondertussen verder. Dit gebeurt meestal in een omgeving van rond de 70 graden. Dit is niet mogelijk bij iedere soort gerecht. Kaas bijvoorbeeld, zal gaan smelten. Als je kiest voor koud roken dan kan je dit eigenlijk altijd toepassen. Dit gebeurt in een koude omgeving en meestal op kamertemperatuur waarbij het gerecht niet verder gaart. Gerechten die je kunt roken zijn bijvoorbeeld boter, whisky, oude kaas, zout, zalm, knoflook, mozzarella of olijfolie. Creativiteit is het enige limiet dat je hierbij hebt, en een rookpistool is ook ideaal voor het versieren of serveren van je cocktails. Je kan er ook voor kiezen om geen houtmot te gebruiken, maar bijvoorbeeld (een mengsel) van kruiden om zo een andere smaak te geven aan je gerecht.

Kiezen voor een rookpistool

Als je graag culinair aan de gang bent in je keuken dan is een rookpistool een ideale aanvulling op je keukenapparatuur. Naast houtmot kan je bijvoorbeeld er ook voor kiezen om te roken met verschillende kruiden. Een smoking gun is vaak ook een goede aanvulling als je graag sous vide kookt om zo ultieme smaakbelevingen te creƫren met je tot in de precisie gekookte gerechten. Het fijne aan een rookpistool of smoking gun is dat je niet meer omslachtig aan de gang hoeft te gaan met een rookoven om zo een heerlijke rooksmaak aan je gerechten toe te voegen. Als je eenmaal beseft hoe gemakkelijk het smoking gun in gebruik is zal je hem zeker regelmatig in gebruik gaan nemen. In sterrenkeukens is een rookpistool tegenwoordig onmisbaar en voor je het weet, ook in jouw keuken! Bestel deze daarom dan ook snel op Souvy.nl.