Biologische recepten

Biologisch eten en een biologische leefstijl is toenemend populair in Nederland. Supermarkten bieden steeds meer biologisch producten aan in hun schappen en gespecialiseerde biologische winkels. Mensen kiezen voor gezonde en smaakvolle producten zonder toegevoegde conserveringsmiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast is het belangrijk dat de boeren en tuinders ook een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Biologische recepten zijn complete gerechten die volledig zijn bereid uit biologische producten. Door de toename van het aanbod zijn bijna alle gerechten ook biologische te bereiden.

Biologisch voedsel

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is biologisch voedsel niet hetzelfde als vegetarisch voedsel. Ook vee kan biologisch worden gehouden. Biologische voeding komt voort uit biologisch gekweekte planten en dieren. Er is een maximum aan het aantal dieren die op een oppervlakte mogen staan en in hun stal heerst een aangenaam klimaat. Ze krijgen voedsel zonder verwerkte chemicaliën en groeien op zonder extra groeihormonen. Biologische groenten en fruit zijn onbespoten waarbij insectenbestrijding gebeurd door het inzetten van natuurlijke vijanden of door de groeiruimte goed af te dekken waardoor insecten de plant niet kunnen bereiken. Na de oogst kunnen de producten worden bewerkt, maar altijd zonder toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook vissen kunnen een biologisch keurmerk krijgen.

natuurlijk eten

Inspiratie op doen voor natuurlijke recepten?

Enkele voorbeelden

Biologische gerechten zijn door het grote aanbod eenvoudig te bereiden. Biologische pasta of burrito’s zijn een prima basis voor een voedzame maaltijd. Een zomerse salade met biologische kip of vis is heerlijk tijdens warme zomerdagen. Een Poké bowl wordt gemaakt van verse ingrediënten naar keuze waardoor er veel keuze is uit vele soorten biologische varianten. Een puntpaprika gevuld met biologische kaas en spinazie krijgt verwarmd in de oven een heerlijke hartige smaak. Alle informatie rondom lekker eten vind je op onze blog!