Glutenvrij uit eten

Gluten is de naam van een groep eiwitten die in bepaalde voedingsstoffen, vooral granen, voorkomen. Tegenwoordig is er een hype en willen veel mensen glutenvrij eten, dit omdat men denkt dat gluten ongezond zijn en dat men er dik van wordt. Hier is in de meeste gevallen niets van waar, maar door de hype wordt het voor de mensen die daadwerkelijk een gluten intolerantie (het niet kunnen verdragen van de gluten en er écht ziek van worden) is het wel gemakkelijker om gluten vrij uit eten te gaan.

Toen ik net de diagnose gluten intolerantie kreeg was het voor mij erg moeilijk. Wat mocht ik wel eten en wat kon ik niet meer eten. Hoe kon ik de producten die ik niet meer mocht eten vervangen door producten die ik wel kan eten? Gelukkig gaat dit door de hype die er momenteel is makkelijker. Er worden al meer “normale” dagelijkse producten geproduceerd zonder gluten. Dat maakt het eten voor mij in ieder geval al een stuk gemakkelijker.

glutenvrij.jpg

Moet of wil jij ook glutenvrij uit eten?

Echter het uit eten gaan blijft vaak een ding. Doordat het een hype geworden is weten veel serveersters wel wat het is, alleen omdat iedereen tegenwoordig gluten vrij wilt eten wordt er weinig rekening gehouden met het risico op kruisbestuiving. Dit is dat er met glutenvrije producten op hetzelfde deel als de niet glutenvrije producten gewerkt wordt. Voor iemand die gewoon simpelweg glutenvrij wilt eten, is dit geen probleem. Alleen voor de mensen die daadwerkelijk intolerant zijn, geeft één enkele gluten, die door kruisbestuiving op mijn eten terecht kan komen al problemen.

Het scheelt dat ik mij heb aangemeld bij de glutenvrije vereniging. Van hun krijg je een pasje die kan worden getoond aan een restaurant. De kok zal dan wel goed rekening houden met de intolerantie. Het is wel belangrijk om van te voren even te bellen naar het restaurant, om te vragen of het mogelijk is om volledig gluten vrij te eten bij het restaurant. Als wordt aangegeven dat dit mogelijk is, dan is er geen enkel probleem en kun je lekker uiteten zonder nadien ziek te worden.