Hoe bak je de perfecte steak zonder ervaring?

s het bakken van een steak een kunst? Of sterker nog, een exacte wetenschap?
Het antwoord is ja en neen. Veel hangt af van een aantal factoren.
Wat is de soort vlees en welke structuur heeft die? Welke vetstof ga je gebruiken? Of welke pan?
Een aantal puntjes zullen je zeker een heel eind op weg helpen.

De voorbereiding

Maak een keuze in je panformaat en bodem. Bij voorkeur een pan met dikke bodem gebruiken.
Zorg dat de steak klaar ligt om te bakken. Als hij netjes droog is (je kan hem afdeppen) dan krijg je altijd een mooier korstje.
Leg of zet je vetstof naast je klaar.
Voorzie je kruiden die je wenst te gebruiken.

Hoe steak bakken

Hoe je een steak bakt is afhankelijk van het gewenste resultaat

De bakwijze

Hier begint het avontuur. Warm de pan goed heet op en smelt je vetstof in de pan. Wanneer de boter of vetstof “zingt” en de schuim wat is weggetrokken kan je aan de slag. Leg de steak (die je intussen al de nodige kruiding hebt gegeven) in de pan. Laat de steak ongeveer 1 minuut bakken op een hoog vuur alvorens je hem omdraait. Dat is de enige voorwaarde om een mooi gebakken steak te hebben met een korstje. Als je dat nu ook nog doet op de andere kant voor een minuutje, en de steak dan uit de pan haalt, heb je een bleu gebakken steak.
Als je liever een saignant steak hebt dan moet je de steak die je al draaide nog op beide zijden anderhalve minuut bijgeven, maar dan wel op een lager vuur.
Voor wie er dan nog een stap wil bijdoen, moet je er nog op de beide kanten van je heerlijke steak respectievelijk 1 of 2 minuten bij doen. Met 1 minuut heb je een à point en als je er 2 minuutjes nog bij lapt dan krijg je een heel goed gebakken of bien cuit.
De volgens jouw smaak gebakken steak dresseren op een bij voorkeur licht warm bord en opdienen. Smakelijk!