Een borrelplank maken in 4 stappen: zo doe je dat

Bij het weekend hoort natuurlijk een goede borrelplank met heerlijk eten en drinken. Maar hoe weet je welke hapjes niet mogen ontbreken? En hoe weet je zeker dat je iedereen tevreden stelt? Na het lezen van dit artikel weet je zeker dat jouw borrelplank bij iedereen in de smaak valt. 

Vraag je af wie er komen

Een groot voordeel die je al hebt tijdens het maken van een borrelplank, is dat je er voor ieder wat wils op kan leggen. Houdt je oma totaal niet van kaas of is je oom vegetarisch? Iedereen kan gewoon komen borrelen. Het is hierbij wel handig om vooraf te weten of er bepaalde allergieën of dieetwensen zijn, zodat je hier bij het samenstellen van de borrelplank rekening mee kunt houden. Als jij bijna de hele borrelplank vult met vis hapjes terwijl de meerderheid van de gasten niet eens van vis houdt, is dit natuurlijk zonde. Ook weet je hoeveel je van alles moet halen als je een indicatie hebt van hoeveel mensen er zullen zijn.

Kies de juiste borrelplank

Voor we jou de lekkerste borrelhapjes voorschotelen, gaan we nog even terug naar de basis, namelijk de plank! Met een grote, houten plank weet je zeker dat de tafel er gezellig uitziet. Wat je wel moet onthouden is dat de plank vies kan worden, en soms lastig schoon te houden is. Je hoeft dus niet altijd een dure plank aan te schaffen. Als je meerdere gasten gaat ontvangen, kun je er ook voor kiezen om meerdere planken te gebruiken. Zo hoeft niet iedereen op te staan om te kijken wat er nog over is of elkaar te vragen om een hapje. Controleer ook altijd of je voldoende schaaltjes in huis hebt om kleine gerechtjes in te serveren of sausjes en smeersels. Die zijn natuurlijk onmisbaar! 

Bepaal welke hapjes je serveert

Nu komt het leukste onderdeel: bepalen welke hapjes je gaat serveren! Probeer hierin een goede verdeling te maken van vlees, vis en vegan. Of je maakt in de eerste ronde gebruik van koude hapjes, en in de tweede ronde juist warme gerechten. Bij koude borrelhapjes zou je kunnen denken aan stokbrood, vleeswaren, olijven, fruit, wraps en natuurlijk kaas. Wist je dat je nu ook kaas online bestellen kan? Dit is vooral handig als je niet de tijd hebt om alle speciaalzaken af te gaan. Bij warme gerechten serveer je bijvoorbeeld vaak bitterballen, loempia’s, nacho’s, gehaktballetjes, kippenvleugels of gegrilde groenten. 

Kaas

Een heerlijke kaasplank voor in het weekend.

Geef alles de juiste plek

Als je alle borrelhapjes hebt gemaakt is het tijd om alles een leuk plekje te geven op de plank. Zet de gerechten in schaaltjes in het midden en leg alle losse borrelhapjes eromheen, bijvoorbeeld de kaas en vleeswaren. Heb je geen ruimte meer over voor de smeersels en sausjes? Zet deze dan gewoon op de tafel. Nu ben jij helemaal klaar om met vrienden en familie te genieten van jouw heerlijke borrelplank!