Wat is de reden dat kaviaar zo duur is?

Kaviaar zijn visseneitjes van de steur. De roodoranje visseneitjes zul je wel eens gegeten hebben. Naast deze soort heb je ook nog de zwarte eitjes van de steur. De zwarte visseneitjes zul je waarschijnlijk nog niet hebben gegeten omdat deze behoorlijk exclusief is. Je kunt niet alle visseneitjes kaviaar noemen. Alleen de onbevruchte eitjes van de steur worden kaviaar genoemd. Kaviaar is duur en in dit artikel vertellen we je de reden hiervan.

Wat is kaviaar?

Kaviaar zijn visseneitjes van de steur. Deze eitjes zijn de enige die ook kaviaar mogen worden genoemd. Niet elk visseneitje mag je kaviaar noemen. De eitjes bevrucht of onbevrucht van de steur mogen kaviaar genoemd worden. De kaviaar is duur en dat komt omdat de steur wordt bedreigd met uitsterven. De zwarte kaviaar is de echte kaviaar en die is duur. Als de steur zeldzaam is betekent dit dat de kaviaar exclusief is waardoor de prijs hoger wordt. De zwarte kaviaar is het duurst. Voor ca 25 gram betaal je zeker 100 euro.

soorten kaviaar

Hoeveel soorten kaviaar zijn er?

Je hebt veel verschillende soorten kaviaar. Er zijn namelijk verschillende steuren in de zee. Je hebt zoet en zoutwater steuren. De steuren kunnen verschillen van lengte. Je hebt grote en kleine steuren. Er zijn steuren die zeldzaam zijn en je hebt er die minder uniek zijn. 

Elke steur heeft zijn eigen kaviaar. Het is afhankelijk van de smaak, kleur, grootte en structuur. Er bestaat ook imitatiekaviaar. Deze zijn vaak oranje of rood van kleur. Deze eitjes komen dan niet van de steur maar van de zalm, kabeljauw, haring of forel.

Waarom is kaviaar duur?

De kaviaar is duur omdat de steuren zeldzamer worden. Ze worden namelijk bedreigd op uitsterven. Omdat de steuren steeds minder voorkomen worden de viseitjes nu gekweekt. Het oogsten wordt met de hand gedaan. De kaviaar is duur omdat steuren er niet meer met velen zijn en alles nu wordt gekweekt. 

Een andere reden waarom kaviaar zo duur is heeft te maken met het feit dat een steur niet ieder jaar eieren legt. Het kan zelfs gebeuren dat een steur pas na negen of tien jaar eitjes legt. Dat maakt de steur een kostbare vis. De steur is niet alleen kostbaar maar daarbij ook nog schaars. Kaviaar is een veelgevraagd product en zal doordat de steur nog zeldzaam is worden gekweekt met eigen hand.

Tip: Regional Highlights