Smaakvolle sappigheid: Alles over de smaakvolle Picanha

Ben je op zoek naar een smaakvol stukje rundvlees dat zowel sappig als mals is? Dan moet je absoluut proberen om de Picanha eens op je barbecue te leggen! Dit heerlijke Braziliaanse stuk rundvlees is de laatste jaren heel populair geworden bij vleesliefhebbers over de hele wereld. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over de Picanha en hoe je dit prachtige stuk vlees perfect kunt bereiden.

Perfectie in plakjes

 

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te weten wat de Picanha precies is. Dit stuk rundvlees, ook bekend als staartstuk, komt oorspronkelijk uit Brazilië en is het smakelijke deel van de bovenbil van het rundvlies. Het is afkomstig van een deel van de koe dat zelden wordt gebruikt, wat betekent dat het heel mals en sappig is. De Picanha wordt meestal geserveerd als een groot stuk vlees, gesneden in dunne plakjes, met een laagje vet erop dat het vlees een fantastische smaak geeft. 

Picanha is een heel sappig stuk vlees

Picanha is een heel sappig stuk vlees

Ontdek de heerlijke smaak van Picanha

Als je de Picanha wilt bereiden, begin dan met het snijden van het overtollige vet aan de zijkanten van het vlees. Maak vervolgens een ruitpatroon op het vet aan de bovenkant van het stuk. Dit zorgt ervoor dat het vet tijdens het grillen smelt en het vlees de geweldige smaak geeft die het zo populair maakt. Breng wat zeezout aan op het vlees en laat het ongeveer een uur op kamertemperatuur staan voordat je het gaat grillen.

Picanha grillen als een pro

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het bereiden van een Picanha is om het vlees niet te lang te grillen. Omdat het stuk mals en sappig is, moet het niet te gaar worden om uitdroging te voorkomen. Een goed bereide Picanha moet van binnen rood tot medium roze zijn. Grill het vlees ongeveer 12-15 minuten aan elke kant of tot een kerntemperatuur van ongeveer 50 graden Celsius is bereikt.

 

Een andere geweldige manier om van de Picanha te genieten, is om het te serveren met traditionele Braziliaanse gerechten zoals rijst, bonen en chimichurri-saus. De chimichurri-saus is een mengsel van peterselie, knoflook, olijfolie, azijn en specerijen, die perfect bij het vlees past. Het is een eenvoudig te bereiden recept en brengt de smaak van het stuk vlees echt naar voren.

Het geheim van het smaakvolle vetlaagje

De Picanha is een fantastisch stuk rundvlees dat niet alleen mals en sappig is, maar ook vol van smaak. Het is een stukje vlees dat perfect past bij zomerse barbecuefeesten en ook erg populair is onder de vleesliefhebbers. Door het te grillen en te serveren met traditionele Braziliaanse bijgerechten kan je genieten van een geweldige culinaire ervaring. Vergeet niet om het vlees niet te gaar te grillen om uitdroging te voorkomen en te genieten van de fantastische smaak van de Picanha!

Bron: The Meat Lovers